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11 September 2023

FIA position on the ESAs first batch of DORA policy products

Consultation on Draft Implementing Technical Standards to establish the templates composing the
register of information in relation to all contractual arrangements on the use of ICT services provided by
ICT third-party service providers

FIA appreciates the opportunity to comment on the European Supervisory Authorities’ (ESAs) first batch of
DORA policy products. We support the ESAs aim to establish the templates composing the register of
information in relation to all contractual arrangements on the use of ICT services provided by ICT third-
party service providers. However, we would like to highlight remaining industry concerns in our responses
below.

Q1: Can you identify any significant operational obstacles to providing a Legal Entity Identifier (LEI) for
third-party ICT service providers that are legal entities, excluding individuals acting in a business
capacity?

Yes. The ITS introduces requirements for financial entities to ensure the provision and maintenance of a
valid Legal Entity Identifier (LEl) to identify their ICT third-party service providers (TTPs) and all material
subcontractors. This requirement goes beyond current industry requirements and practices and fails to
consider the practical challenges of procuring LEls, particularly across extensive supply chains which
often comprise thousands of subcontractors.

Generally speaking, reliance on TPPs to provide appropriate information on their sub-contractors is
required. Non-EU based third party providers may not have LEls or even be familiar with this approach. If
TPP is unwilling to adopt this approach, separation of processes by the LE might be required, leading to
increased operational risks or reduced market choice. Unfortunately, mandating the provision of an LElI
in EU regulation will not, in practice, change this dynamic.

As such, it may simply not be feasible for financial entities to satisfy this mandate and to ensure ongoing
validity. At a minimum, ESAs should acknowledge the practical challenges in securing LEIs and consider
the time needed to work with service providers to meet the proposed requirements surrounding LEI.
We therefore recommend that the requirement be revised to include providing an LEl if available.
Additionally, the requirement should be applied proportionately and limited to material subcontractors
(based on the amended definition we propose in Q2).

Q2: Do you agree with Article 4(1)b that reads ‘the Register of Information includes information on all
the material subcontractors when an ICT service provided by a direct ICT third-party service provider
that is supporting a critical or important function of the financial entities.’? If not, could you please
explain why you disagree and possible solutions, if available?

FIA does not fully agree and shares remaining industry doubts and concerns below:
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The proposed definition of ‘material subcontractors’ risks an unnecessarily broad scope which does not
properly reflect a risk-based approach. The ITS scope broadly considers any subcontractor linked to an
ICT service supporting, or supporting material parts of, a critical or important function as a ‘material
subcontractor’. However, it is necessary to consider the role of the subcontractor and their potential
impact to the provision of services. This will ensure that the register effectively captures material supply
chain risks and relationships that will support the three stated purposes of the ITS, including specifically
the objective to identify critical third parties for the oversight framework.

We therefore recommend the definition of ‘material subcontractors’ is amended as follows: ‘material
subcontractor’ means a subcontractor of ICT services supporting a critical or important function or
providing material parts thereof of the contracted service and whose disruption or failure could lead to
a material impact to service provision.

Similarly, the approach to reporting requirements for ICT services that support critical or important
functions does not adequately apply proportionate and risk-based principles. Whilst template
RT.06.01.0061 appropriately recognises that such arrangements should be subject to enhanced
reporting requirements, this approach does not take into consideration the varying levels of risk
associated with ICT services supporting a critical or important function — that is, not all ICT services
supporting critical or important functions carry a level of risk (or importance) to the financial entity that
require enhanced reporting or risk management requirements. Without consideration of the materiality
of the ICT service itself, the register will capture an inappropriately broad scope of third-party ICT
services and undermine the proportionate and risk-based approach applied to this risk relationships.

We therefore recommend that a Y/N data field is added to template RT.02.02, which is intended to
identify whether the contractual arrangement is material to the provision of the contracted ICT service
supporting a critical or important function. ICT services that indicate a “Yes” would then be subject to
the enhanced reporting requirements. This approach is, in our view, consistent with the Level 1 text and
existing registers, and would more effectively support the three stated purposes of the register.

Q3: Are there any significant operational issues to consider when implementing the Register of
Information for the first time? Please elaborate.

Yes. The maintenance and submission of Registers is an incredibly resource-intensive process that has
limited value to internal risk management purposes. The divergence of register requirements across
existing outsourcing registers only serves to divert important resources to administrative tasks rather
than managing the real risks. We believe that financial entities will not always be able to expand existing
registers, to capture the additional information sought, but will have to establish a new database.
Proposal is to align and consolidate the various existing registers (e.g., EBA Outsourcing Register).
Implementation will require significant resources for the enhancement of tools and remediation of new
data requirements of existing vendors.

The templates introduced by the DORA ITS are even more complex and detailed in structure and
information requirements. Whilst we acknowledge ESAs efforts in applying a proportionate and risk-
based approach, we believe there is further opportunity to streamline data requirements to reduce the
reporting burden for financial entities.
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ESAs must consider the significant amount of work it will take to establish the first register. The current
deadline (January 2025 effective date) is unreasonable and may result in the submission of data that is
not high-quality or complete. Acknowledging the implementation deadline imposed by the Level 1 text,
we recommend setting the deadline for the first submission no earlier than January 2026, or allowing for
a phased submission of information that is truly needed to support the supervision and oversight
framework objectives of the ITS.

FlA.org

The ITS also requires that financial entities ensure continued validity of the information contained in the
register, which is to be updated on an ‘ongoing’ basis and received regularly by regulatory authorities.
Whilst it is reasonable for financial entities to maintain certain data points on an ongoing basis to support
effective ICT risk management practices and processes, it is not practically feasible to secure and validate
all data points on a constant basis (e.g., outside of recertification exercises or due diligence or assurance
assessments). We recommend the ESAs take a risk-based approach to this requirement.

Q4: Have you identified any significant operational obstacles for keeping information regarding
contractual arrangements that have been terminated for five years in the Register of Information?

Yes. If the ESAs’ expectation is that this historical information is provided with the first submission of
the register (i.e. January 2025), it will not be possible for financial entities to gather all historic data
points requested for terminated arrangements as of the date of entry into force.

In view of applying a proportionate and risk-based approach to this requirement, we strongly
recommend that a one year period for keeping information from terminated arrangements would be
sufficient for satisfying the three objectives of the register. The proposed five year period would entail
reporting on a significant volume of information which serves no purpose for achieving the three stated
objectives of the ITS.

Q5: Is Article 6 sufficiently clear regarding the assignment of responsibilities for maintaining and
updating the register of information at sub-consolidated and consolidated level?

Q6: Do you see significant operational issues to consider when each financial entity shall maintain and
update the register of information at sub-consolidated and consolidated level in addition to the register
of information at entity level?

Q7: Do you agree with the inclusion of columns RT.02.01.0041 (Annual expense or estimated cost of
the contractual arrangement for the past year) and RT.02.01.0042 (Budget of the contractual
arrangement for the upcoming year) in the template RT.02.01 on general information on the
contractual arrangements? If not, could you please provide a clear rationale and suggest any
alternatives if available?

No. We struggle to understand the relevance of this information to the ITS objectives and we
recommend this data field is removed from the proposed template. Inclusion of this field risks the
provision of misleading data which may confuse, rather than inform, the ESAs on any risk
considerations. Cost itself is not a driver of the third-party oversight approach and does not change how
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we approach our due diligence, nor provide any value on systemic or concentration risks — the
management of third-parties requires a risk-based approach.

Furthermore, estimating annual cost/expense for global arrangements with third-parties, i.e.
modelling how much of a global service’s spend is relevant just for EU-supervised legal entities at a
transactional/arrangement level is a practical challenge as resources are fungible. Estimating this data
point at a transactional/arrangement level is also relatively incompatible from an intragroup services
perspective. The budgeting of expenses related to intragroup outsourcing services is typically
embedded in the annual process at the legal entity level. Furthermore, the cost of outsourcing is not
necessarily equivalent with the cost of bringing the activity back in house, or using another provider,
so the data point cannot be used to understand the cost of implementing an exit plan.

Q8: Do you agree that template RT.05.02 on ICT service supply chain enables financial entities and
supervisors to properly capture the full (material) ICT value chain? If not, which aspects are missing?

FIA does not fully agree and shares remaining industry doubts and concerns below:

As per our response to Q2, the focus on a service provider’s supply chain should be on material
subcontractors, as defined in our response, taking into account their actual role and the potential
impact of their disruption.

It is unclear how the ranking of subcontractors provides meaningful information for any of the stated
register objectives. Identifying if a subcontractor is a 4th or 6th party does not change oversight or
supervision. To support effective risk management and oversight, the register should differentiate
between (i) direct third parties and (ii) material subcontractors (based on the proposed amended
definition).

Q9: Do you support the proposed taxonomy for ICT services in Annex IV? If not, please explain and
provide alternative suggestions, if available?

FIA does not fully agree and shares remaining industry concerns below:

Annex IV captures several ICT services that are unlikely to present material risks to some financial entities
(FEs) and which are not consistent with the broad definition of ICT services in the Level 1 text. The result
will be the reporting of ICT services that do not present the type of risks DORA is intended to address
and imposes an inappropriate standardisation and classification of services across financial institutions.
It is important that FEs are able to apply a risk-based and proportionate approach under the broad
definition of ICT services in determining their reporting obligations.

Specifically, we recommend that the following categories of services are removed from the Taxonomy:

o S1: Software licensing — ICT services under DORA should not include an off-the-shelf
software license if it is not provided as a service and if it is not provided on an ongoing
basis (to be consistent with the definition of ICT service in DORA). An example of this
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would be if Microsoft Office is provided via a software licence which the FE could
purchase off-the-shelf and install. This should not be an ICT service, compared to
Microsoft 365 which is provided on an ongoing basis via cloud hosting. This could meet
the definition of an ICT service.

o S2: ICT Project Management — ICT Services under DORA should not include provision of
a project manager, as a project manager would not be an ICT service provided through
an ICT system. If a PMO is provided to an FE outside the context of the provision of an
ICT system or hardware, then it is difficult to see how such PMO would be included in the
definition of an ICT service. If, however, a PMO is provided to an FE as part of a hardware
(or software) provision (e.g. a technical support contact), then the service being provided
by that PMO should fall within the definition of ICT service as this would constitute the
“technical support via software or firmware updates by the hardware provider” element
of the Level 1 ‘ICT service ‘ definition.

o S3: ICT Development — ICT development services, such as software development and
testing are typically project-based or provided on a temporary basis, involving the
creation or enhancement of ICT systems, rather than the ongoing provision of digital and
data services and we do not consider they fall within the Level 1 ‘ICT service’ definition.

o S16: ICT Consulting — ICT services under DORA should not include provision of expertise
services of an ICT consultant as they do not fall within the Level 1 'ICT service’ definition.
ICT consulting services which may help FEs make informed decisions about their ICT
systems usually entail project-based or advisory engagements, rather than the ongoing
provision of digital services through ICT systems.

o $17: ICT Risk Management and ICT audit — For similar reasons this category does not
fall within the scope of the Level 1 ‘ICT service’ definition. These services are not
typically considered ongoing digital or data services through ICT systems and it is
otherwise unclear to members what services are intended to be in scope in this
category.

Q10: Do you agree with the instructions provided in Annex V on how to report the total value of assets
and the value of other financial indicator for each type of financial entity? If not, please explain and
provide alternative suggestions?

FIA does not fully agree. The relevance of this information to the three stated objectives of the ITS is not
clear to us. We would again encourage the ESAs to adopt a proportionate risk-based approach to the
register, ensuring that information that is relevant or adds value to risk management and supervision
objectives is required, and remove this information requirement.

Q11: Is the structure of the Register of Information clear? If not, please explain what aspects are
unclear and suggest any alternatives, if available?

Yes. The structure of the Register is clear but we suggest a stronger alignment with existing EBA register
requirements. Furthermore, with multiple templates we see a significant level of duplication.
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Q12: Do you agree with the level of information requested in the Register of Information templates?
Do you think that the minimum level of information requested is sufficient to fulfill the three purposes
of the Register of Information, while also considering the varying levels of granularity and maturity
among different financial entities?

No. The goal of achieving a ‘minimum level of content harmonisation’ risks undermining the core
objectives of DORA to harmonise regulatory and supervisory approaches across the single market.
Additionally, the ITS is silent on whether additional fields could be added by NCAs beyond the ultimate
harmonized template. We encourage ESAs to help limit the possibility of further divergence across
registers and explicitly restrict any additions to the template by NCAs. Any changes should be approved
at EU-level to ensure DORA’s objective of harmonized EU framework is maintained.

Q13: Do you agree with the principle of used to draft the ITS? If not, please explain why you disagree
and which alternative approach you would suggest.

FIA does not agree and shares remaining industry concerns below:

The proposed approach to the ‘proportionate’ application of the register is flawed and not risk-based.
The ITS applies proportionality based on the number of ICT third-party services that the financial entity
relies on. This overlooks other essential risk-based factors such as the size and complexity of the legal
entity or the criticality of the ICT third-party service provided that are relevant to the application of
proportionality based on the risk level of the ICT third-party provider portfolio. We advocate for
technical standards that uphold the principle of proportionality by embedding a risk-based approach to
the number of data fields and level of information required. We would encourage the ESAs to reframe
their approach, ensuring a comprehensive consideration of relevant risks and their proportionate
application within the templates.

Q14: Do you agree with the impact assessment and the main conclusions stemming from it?

FIA believes clarification is necessary for Policy No. 10. It is uncertain whether the intention is that the
register should reflect all contractual arrangements in place by January 2025 (DORA implementation
deadline).



