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Level 3 Q&A: Commodity Derivatives Position Reporting (MiFID II, Article 58) 

No. Issue Question Answer 

1. Commodity Derivatives Position Reporting (MiFID II, Article 58) 

1.1 Meaning of “end 
client” 

As there is no definition of “end client” in 
MiFID II/MiFIR, should references to “end 
client” in Article 58 MiFID II be interpreted in 
light of the Article 4(1)(9) MiFID II definition 
of “client”? 

Yes. In the absence of a definition of the term “end client” in MiFID II/MiFIR, 
any reference to “end client” in Article 58 MiFID II should be interpreted in 
accordance with the definition of “client” set out in Article 4(1)(9) of MiFID II.  
That definition states that "'client' means any natural or legal person to whom an 
investment firm provides investment or ancillary services". Accordingly: 

 for a person to be a “client” it must receive investment or ancillary services 
from an investment firm;  

 if that person (the “client”) is not itself an investment firm, then that client 
must also be the “end client” as it will not be providing investment or 
ancillary services, and therefore cannot have any clients of its own; and 

 if the client is an investment firm, but does not provide investment or 
ancillary services to another person, then the client will also be the “end 
client”. 

1.2 Reporting of 
positions of 
“clients” and 
“clients of those 
clients” 

Where Article 58 MiFID II imposes a 
requirement on an entity to include the 
positions of its "clients and the clients of those clients, 
until the end client is reached", should the entity's 
report include its own positions, those of any 
entity to whom it provides investment or 
ancillary services ("Client X"), those of any 
entity to whom Client X provides investment or 
ancillary services, and so on down the chain? 

Yes. Reports made under Article 58(2) MiFID II should include:  

 an investment firm's own positions;  

 those of any client entity to whom it provides investment or ancillary services 
("Client X"); 

 those of any entity to whom Client X provides investment or ancillary 
services; and 

 so on down the chain to the “end client”. 

1.3 Reporting of 
positions of 
“clients”  

Will there always be a “client” in respect of a 
position taken in a commodity derivative, 
emission allowance or derivative thereof that is 
traded on a trading venue or in an economically 
equivalent OTC contract ("EEOTC")? 
 

Not every position taken in a commodity derivative, emission allowance or 
derivative thereof that is traded on a trading venue or in an EEOTC contract will 
involve a client. For example, an investment firm will not have a “client” where 
it is dealing on its own account.  
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As an example, in the case where an investment 
firm ("Firm A") is dealing on its own account 
and enters into an EEOTC contract with 
another investment firm ("Firm B") without 
providing investment or ancillary services to 
Firm B, should Firm A's position report only 
include its own positions (and not those of Firm 
B, nor those of any client that Firm B may 
have)?  
 

Where an investment firm enters into an EEOTC with another investment firm, 
neither firm may be providing investment or ancillary services to the other. 
Indeed, if both investment firms are dealing on their own account, neither 
investment firm has a “client”.  
 
An investment firm is not required to report positions of a trading counterparty 
(where such counterparty is not that firm’s client), or those of any client that the 
trading counterparty may have. Investment firms should only report their own 
positions, as well as those of their clients and the clients of those clients, until 
the end client is reached. 

1.4 Legal Issues 
relating to the 
reporting of client 
positions 

How should a firm fulfil its obligations under 
Article 58 MiFID II to report positions of its 
“clients and the clients of those clients”, when to do so 
would result in that firm being in breach of 
applicable non-EU laws and regulations, such as 
data protection and banking secrecy 
requirements?  

It is recognised that certain non-EU laws and regulations regarding data 
protection and banking secrecy may restrict or prevent reporting entities from 
complying with their obligations under Article 58 MiFID II. Moreover, we 
understand that in some circumstances such breaches may constitute criminal 
offences.  
 
The reporting obligation under Article 58 MiFID II does not require any entity 
to breach any other applicable law, or commit a criminal offence. Any firm 
submitting a report in respect of a position of any “client”, up to an “end client”, 
shall complete such report to the fullest extent possible allowed under the 
applicable laws and regulations of the relevant "client" or "end client". It is 
expected that a firm would be able to complete every field of a report for the 
position of an EU client, provided that the necessary information has been 
provided by the EU client in a timely manner.   

1.5 Duplicative 
Reporting 

Article 58(2) MiFID II requires an investment 
firm to report its trading venue positions (as 
well as its EEOTC positions) to the relevant 
NCA. The investment firm then reports the 
same trading venue positions to the trading 
venue under Article 58(3) MiFID II. In turn, the 
trading venue reports those same trading venue 
positions to the relevant NCA under Article 
58(1). Given the level of duplicative reporting, 
will the reporting obligations be streamlined? 

In line with the Final Report (ESMA/2015/1858), investment firms may meet 
their obligations for reporting venue traded derivatives under Article 58(2) by 
delegating part of their reporting to the entities that are obliged to report the 
same positions in instruments to the same NCA, i.e. the entity operating the 
relevant trading venue.  
 
Accordingly, in order to maximise consistency between the reporting obligation 
provisions:  
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 a firm may comply with the obligation to report positions held on trading 
venues under Article 58(2) MiFID II by delegating the reporting obligation 
to the entity operating the relevant trading venue;  

 a firm may comply with both the obligation to report positions held on 
trading venues and the obligation to report EEOTC positions under Article 
58(2) MiFID II by delegating the reporting obligations to a third-party 
provider; and  

 delegation is also permitted in respect of the Article 58(3) MiFID II 
reporting obligation. 

 
To further maximise consistency, any market participant reporting under Article 
58(3) to a trading venue shall be able to report by submitting (or have submitted 
on their behalf) a report in the same format as provided to be used under Article 
58(2).  

 

 


